Bjørn Meier Scharff
Den 26. november 1942 hentet en buss 21 jødiske kvinner, barn og eldre fra distriktene omkring Oslo. Endestasjon: Amerikalinjens kai, der troppetransportskipet Donau ventet på dem. De siste som kom inn på bussen var brødrene Bjørn og Idar Scharff, 2 og 1 år gamle. 5 dager senere ble alle de 21 passasjerene gasset ihjel i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau.
Forfatteren fortalte historien deres til Vebjørn Sand, og han grep den begjærlig. De traff hverandre under en middag etter et besøk i Roseslottet på Frognerseteren i mars 2022. I løpet av de neste månedene lagde han tre utkast. Ett av dem ble til omslaget: Den lille, velstelte gutten som stiger inn i bussen på vei mot tilintetgjørelsen. Han forlangte ingenting for arbeidet med maleriet.
Harry Rødner forteller guttens historie i Sviket. Undertittelen antyder tragedien: «Hva regjeringen og Kongen i eksil visste om utryddelsen av de norske jødene». Tre år senere var han like gammel som Bjørn Scharff på vei inn i bussen. Den 10. desember 1945 steg han ombord på et tog på Centralstationen i Stockholm sammen med sin mor og far. De skulle hjem til Norge. De var frie. De levde.
Vebjørn Sand
Vebjørn Sand, født 1966, er maler, grafiker og prosjektskaper. Han har studert ved Statens Kunstakademi i Oslo, Kunstakademiet i Praha og The Art Students League of New York. Akt, anatomi og portretter er sentrale temaer i Vebjørns arbeid.
I senere år har han dedikert seg til å utvikle maleriserier som bruker Andre verdenskrig som basis, inkludert «Scener fra andre verdenskrig – Individets valg» og «Guernica – et vendepunkt».
Han har bygget Trollslottet, Keplerstjernen, og har utviklet sin Antarktis serie utover flere ekspedisjoner til Sydpolen. Da Vinci-Bro prosjektet ble reist i is på flere kontinent for å tydeliggjøre klimaforandringer.
I 2020 åpnet Roseslottet på Frognerseteren for å fortelle historien om okkupasjonen av Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft. Forfølgelsen av de norske jødene får stor oppmerksomhet i billedserien og antisemittismen, før og under krigen, skildres.